Firan

Case study over staatsproblematiek

Steeds meer gemeenten werken aan het aardgasvrij maken van gebouwen, wijken en gebieden. Firan ondersteunt deze gemeenten bij het verkennen van de mogelijkheden voor een warmtenet. Zij krijgen hierbij te maken met allerlei complexe vraagstukken. Bijvoorbeeld over samenwerking, financiering en wet- en regelgeving. Een terugkerend thema hierbij is de vraag of er sprake is van staatssteun als een gemeente een financiële bijdrage levert aan de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van een warmtenet. Firan schreef, samen met ffiqs, een informatieve whitepaper met een praktisch stappenplan voor gemeenten en decentrale overheden om staatssteunproof steun te verlenen.

Probleemstelling

Firan werkt, als specialist in infra voor nieuwe energie, nauw samen met decentrale overheden en andere partijen in de warmteketen aan de ontwikkeling, realisatie, financiering en exploitatie van warmtenetten en andere duurzame concepten. Daarbij houdt zij rekening met alle technische, juridische, organisatorische en financiële aspecten van warmtenetten, waaronder de vraagstukken rond staatssteun. Firan zocht naar een manier om hun expertise en ervaringen voor decentrale overheden die aan de slag willen gaan met warmtenetten te bundelen. Met als doel de energietransitie verder te brengen.

De oplossing: stappenplan met mogelijke routes voor staatssteun

ffiqs heeft Firan geholpen met het schrijven van een whitepaper. In deze whitepaper staat een overzicht van de thema’s die te maken hebben met de actuele wet- en regelgeving. In twee stappen krijgen gemeenten (en andere decentrale overheden, zoals provincies) inzichten en handvatten om te beoordelen of er in een concrete situatie sprake zou zijn van geoorloofde staatssteun. Door de regels in een vroegtijdig stadium mee te nemen in het ontwikkeltraject voor een nieuw warmtenet, verminderen de juridische en financiële risico’s. Dit vergroot de kansen op succes voor vernieuwende projecten op het gebied van duurzame warmte.

Het resultaat: concrete tips voor de gemeentelijke praktijk

Tijdens de warmteweken van het Nationaal Warmte Congres 2020 gaven Firan en ffiqs een toelichting op de problematiek van staatssteun, de vier mogelijke rollen van een gemeente in de lokale warmteketen, en de praktische stappen om conform de regels bij te dragen aan warmtenetten. Daarnaast passeerden concrete tips voor de gemeentelijke praktijk de revue. Firan heeft al deze tips, met behulp van ffiqs, gebundeld in een informatieve whitepaper. U vindt hierin een praktisch stappenplan met een overzicht van de relevante regels, aandachtspunten en vrijstellingen voor gemeenten en decentrale overheden.

Download whitepaper

Wanneer zijn financiële instrumenten van decentrale overheden, zoals leningen, garanties en subsidies, aan te merken als (on)geoorloofde staatssteun? Welke criteria en vrijstellingen zijn er voor geoorloofde staatssteun aan de ontwikkeling van warmtenetten? Welke voorwaarden en aandachtspunten gelden daarbij? In deze whitepaper vindt u een praktisch stappenplan met mogelijke routes om staatssteunproof steun te verlenen.

Meer weten?

Benieuwd naar onze andere projecten? Neem snel een kijkje!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.