Havenbedrijf Moerdijk

Hoe je met de pyrolysetechnologie afval een tweede leven geeft

Sinds 2016 verzorgt ffiqs het inhoudelijk en financieel projectmanagement van het EFRO-subsidieproject Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland. In de proeftuin onderzoeken 14 projectpartners uit Zuid-Nederland hoe reststromen met de pyrolysetechnologie te verwerken zijn tot waardevolle producten. De deelnemers aan de pyrolyseproeftuin onderzoeken circa 30 waardeketens gebaseerd op verschillende grondstoffen. ffiqs heeft het consortium begeleid bij de uitvoering van het project. 

Doel project: ontwikkelen Innovatieve pyrolysetechnologie

Pyrolyse is een thermochemisch kraakproces, waarbij grondstoffen worden ontleed door verhitting in afwezigheid van zuurstof tot hoge temperatuur. Dankzij pyrolyse kunnen afvalproducten zoals weggooipallets, gebruikte plasticfolie of gebruikte autobanden een tweede leven krijgen. Door dit soort afval thermisch te recyclen, verdwijnt het niet meer in een verbrandingsoven. Dit levert dubbel voordeel op: minder afvalstromen en dus minder milieubelasting en CO2-uitstoot. En tegelijkertijd nieuwe, waardevolle producten, gemaakt van reststromen. Dit proces levert zo een bijdrage een de circulaire economie. Er is niet één pyrolysetechnologie is die optimaal is voor elke grondstof. Om de economische haalbaarheid te toetsen, werkten leveranciers van de pyrolysetechniek samen met onderzoekers, onderwijsinstellingen en potentiële afnemers In het innovatieplatform. 

De uitdaging

Het Havenbedrijf Moerdijk zocht een partner voor het inhoudelijk en financieel projectmanagement. Zo konden zij zich richten op het innovatietraject. Ze wilde samenwerken met een partij die inhoudelijk met ze mee kon denken en de financiële rapportage richting Stimulus, de uitvoeringsinstanties, zou verzorgen. Het werd een project waar we flink onze tanden in konden zetten. Een mooi project dat met 14 partners, een projectlooptijd van 5 jaar en de strenge subsidieverplichtingen behoorlijk wat (administratieve) uitdagingen met zich meebracht. 

De oplossing

ffiqs heeft het consortium namens het Havenbedrijf Moerdijk begeleid bij de uitvoering van het project. Wij hebben ons beziggehouden met het in goede banen leiden van de projectactiviteiten om de projectdoelstellingen zo goed mogelijk te behalen. Verder hebben onze specialisten het havenbedrijf ontzorgd in de administratieve werkzaamheden. Denk hierbij aan het organiseren van consortiummeetings, opstellen en indienen van wijzigingsverzoeken, tussenrapportages en een eindrapportage.

Het resultaat
Door de samenwerking tussen het Havenbedrijf Moerdijk en ffiqs hebben de projectpartners zich kunnen focussen op het innovatietraject en de inhoudelijke werkzaamheden. ffiqs heeft het consortium op het gebied van de administratie lasten zo veel mogelijk ontzorgd. Op 2 februari, in de week van de circulaire economie, heeft het consortium een evenement georganiseerd in BlueCity Rotterdam als afsluiting. Zie hier de link.

“Ik heb veel waardering voor de professionaliteit, maar vooral ook voor de persoonlijke betrokkenheid die ffiqs heeft getoond om het project te laten slagen. Wat we hebben neergezet was echt een team effort!”

– Manon Baartmans (Manager Commercie Havenbedrijf Moerdijk)

Deelnemers pyrolyseproeftuin Zuid-Nederland

De deelnemers aan de Pyrolyseproeftuin Zuid-Nederland zijn: Havenbedrijf Moerdijk (penvoerder), Ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant, Avans Hogeschool, Bewa, SABIC Petrochemicals, Goodfuels Marine, Patpert Teknow Systems, Nettenergy, NImaro Ageno Consult, CharcoTec, Waste4ME, DSM R&D Solutions, Delphy, Van der Kooy Pijnacker B.V. en Viktor Goes Green.nl en TU Eindhoven.

Meer weten?

Benieuwd naar onze andere projecten? Neem snel een kijkje!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.