Accountantsverklaring en NOW-subsidie

Wanneer heeft u een accountantsverklaring nodig voor uw NOW-subsidie?

NOW-subsidie > €125.000

Heeft u een NOW-subsidie van boven de €125.000 ontvangen? Dan heeft u een accountantsverklaring nodig om het omzetverlies en de loonsom vast te stellen. Wat zijn de eisen van deze NOW-vaststelling? En wat houdt deze verklaring precies in? ffiqs helpt u om zorgeloos uw accountantsverklaring op te stellen en in te dienen.

ffiqs huisstijl squares

Wat is een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring is een verklaring van een registeraccountant of een gecertificeerde accountants-administratieconsulent over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld de jaarrekening. Met deze verklaring toont u aan dat uw financiële administratie aan de wettelijke eisen voldoet. Voor de aanvraag definitieve berekening van de subsidieperiode NOW1, NOW2, NOW3.1, NOW3.2, NOW3.3 heeft u een accountantsverklaring nodig.

Deze accountantsverklaring is verplicht:

 • bij een voorschot van € 100.000 of meer;
 • bij een subsidievaststelling van € 125.000 – of meer (ongeacht de hoogte van het betaalde voorschot);
 • Als u onderdeel bent van een groep of concern. Hiervoor geldt: tel de bedragen van alle aanvragen (van de loonheffingennummers) binnen de groep of het concern bij elkaar op. Het totaalbedrag bepaalt of een accountants- of derdenverklaring nodig is.
 • Bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau (wanneer het concern of de groep in totaal minder dan 20% omzetverlies heeft). In deze situatie maakt het niet uit hoe hoog het voorschot of de definitieve tegemoetkoming is. Er is altijd een accountantsverklaring nodig.

U zult zelf moeten inschatten of de subsidie op €125.000 of meer zal worden vastgesteld. Hiervoor kunt u gebruik maken van de simulatietool.

De eisen van de vaststelling

 • U moet aantonen dat u gedurende ten minste 20% omzetverlies heeft geleden ten opzichte van de referentieomzet;
 • Bij overdracht van een onderneming en bij een nieuwe onderneming is het ook toegestaan een afwijkende manier van de omzet te berekenen;
 • U moet het omzetverlies berekenen en de hoogte van de loonkosten vaststellen.

Verschillende soorten accountantsverklaringen

Er zijn drie soorten accountantsverklaringen:

 1. Assurancerapport met een redelijke mate van zekerheid. Dit bevat een oordeel van de accountant
 2. Assurancerapport met een beperkte mate van zekerheid. Dit bevat een conclusie van de accountant.
 3. Samenstellingsverklaring. Deze wordt verstrekt bij een aan assurance verwante opdracht.

Welke soort accountansonderzoek u moet aanvragen is afhankelijk van twee dingen. Ten eerste is het relevant of u voldoet aan de criteria dat u controleplichtig bent voor de jaarrekening. Daarvoor moet u aan twee van de drie criteria voldoen:

 • U heeft een balanstotaal van minimaal € 6 miljoen;
 • U heeft een omzet van € 12 miljoen. Dit gaat om de netto-omzet over het boekjaar;
 • U heeft minimaal 50 personeelsleden

Als u in 2019 of een deel daarvan, of in (een deel van) 2020 aan twee van de drie criteria voldeed, dan bent u voor NOW controleplichtig.

Ten tweede is het relevant welk subsidiebedrag u ontvangt. Als u een bedrag van minder dan € 375.000 of meer, heeft u een andere verklaring nodig dan als u een bedrag van € 375.000 of meer ontvangt.

Wijzigingen in aanvraagtermijnen voor vaststelling NOW

NOW-periode
1
2
3
4
5
6
7
8
Tijdvak
maart t/m mei 2020
juni t/m september 2020
oktober t/m december 2020
januari t/m maart 2021
april t/m juni 2021
juli t/m september 2021
november t/m december 2021
januari t/m maart 2022
Deadline
20 apr 2022
31 mrt 2022
22 feb 2023
22 feb 2023
22 feb 2023
22 feb 2023
22 feb 2023
22 feb 2023

U kunt op dit moment de verklaring voor NOW1 en NOW2 indienen bij het UWV. Dit kan tot 20 april 2022 (NOW1) en tot 31 maart 2022 (NOW2). Als u geen verklaring meestuurt, ontvangt u geen tegemoetkoming en moet u uw voorschot terugbetalen. Inmiddels kan ook de verklaring voor NOW3 ingediend worden.

Zo helpt ffiqs u met opstellen van de accountantsverklaring

Onze financiële specialisten zijn expert op het gebied van compliance en audit en zijn gespecialiseerd in subsidie en subsidieverantwoording. Met onze hands-on aanpak en support nemen wij u al het voorwerk voor het opstellen van een accountantsverklaring uit handen. Wij adviseren en ondersteunen u bij het berekenen van het omzetverlies en het bepalen van de loonkosten. We ondersteunen u bij het opstellen van de verantwoording en voeren de controle hierop uit.

In overleg kunnen we ook de accountantsverklaring voor de NOW mededeling verzorgen.

Laatste nieuws

Duo interview: Lisa Markerink en Marc van de Ven

Duo interview: Lisa Markerink en Marc van de Ven

Lisa Markerink en Marc van de Ven zijn allebei compliance consultant bij ffiqs. Ze werken al een tijdje samen, maar hebben elkaar niet vaak gezien doordat ze veel vanuit huis hebben gewerkt de afgelopen maanden. Om elkaar beter te leren kennen zijn ze samen een kop...

Lees meer
Aanvragers van NOW-1 subsidie krijgen nieuwe deadlines

Aanvragers van NOW-1 subsidie krijgen nieuwe deadlines

Goed nieuws voor bedrijven die een NOW-1 subsidie hebben aangevraagd. De deadlines voor het aanleveren van de bijbehorende verantwoording en verplichte accountants-/derdenverklaring zijn (opnieuw) aangepast. De eerdere termijnen bleken voor veel aanvragers onhaalbaar....

Lees meer

Meer weten over een accountantsverklaring?

Wilt u weten hoe we uw organisatie kunnen ondersteunen bij het voorbereiden en opstellen van een accountantsverklaring? Neem dan voor juridische of financiële verantwoordingsvragen contact op met onze specialisten via 088-8381381 of via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag verder!

Your message has been successfully sent

Er is een probleem opgetreden

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Stuur ons uw gegevens en wij brengen u in contact met de juiste persoon

This site is registered on wpml.org as a development site.