Provincie Limburg

De Rhombus projecten

Project 1: ‘’The Rhombus System: upgrading of waterborne operations infrastructure along the Meuse and Albert Canal’’. Looptijd: 27 februari 2020 – 31 augustus 2024

Project 2: “RHOMBUS UPSIDE: Upscaling inland Port Infrastructure in Support of modal shift and regional sustainable development”. Looptijd: 1 februari 2022 – 30 april 2025

Subsidieregeling: CEF Transport

Onderwerp: ontwikkeling en verduurzaming havens

Dienstverlening: Financieel projectmanagement en ondersteuning bij subsidieadministratie en rapportages

Collega’s op dit project: Homeira Hakimi & Yani Scheuer

Vanaf 2020 werkt ffiqs samen met en voor de Provincie Limburg. Na een eerste succesvolle subsidie aanvraag (The Rhombus System) van onze collega’s van EGEN, had de Provincie behoefte aan begeleiding van het subsidietraject. ffiqs ondersteunt de Provincie Limburg en de rest van de consortia bij de inhoudelijke en financiële verantwoording richting de subsidieverstrekker CINEA. Het zijn uitdagende projecten om aan te werken en ffiqs zet zich vol enthousiasme in om het traject succesvol te laten verlopen.

Het project Rhombus

De Provincie Limburg voert samen met consortiumpartners Wessem Holding B.V., De Gemeente Venlo, Teunesen Zand en Grint B.V. en TCT Venlo B.V. het Rhombus project uit. Voor dit project hebben de partners een CEF Transport subsidie aangevraagd bij CINEA, een Europese subsidieverstrekker. Het doel van het project is het coördineren van acties tussen de genoemde partners, wat resulteert in synergie en robuustheid voor een betere hoogwaterbestendigheid, kortere routes voor elektrische en H2-schepen en minder congestie in de Ten-T kernnetwerk stedelijke knooppunten Rotterdam en Antwerpen. Beide aanvragen worden gedragen vanuit twee samenwerkingsverbanden: De Topcorridors samenwerking en het samenwerkingsverband van Blueports.

Het project Rhombus Upside

Als aanvulling op het Rhombus project werkt Provincie Limburg ook als penvoerder samen met Sitech Services B.V, DSM Nederland B.V.,  Stichting Chemelot, SIF Netherlands B.V., Holding L’Ortye B.V., Gemeente Venlo en Gemeente Tilburg aan het Rhombus Upside project.

Dit is een studieproject voor een geïntegreerde aanpak voor het upgraden van de IWW-infrastructuur in de haven om de modal shift van (huidige en toekomstige) vrachtvolumes van weg- naar binnenvaartvervoer te faciliteren. Dit zal de IWW verbindingen van Nederland naar België en Duitsland versterken en draagt bij aan het sluiten van de huidige infrastructuurkwaliteit kloof – het gebrek aan voldoende en duurzame infrastructuurvoorzieningen voor overslag op het water langs deze IWW’s. De havens die dit project uitvoeren zijn Stein, Roermond, Maastricht, Venlo en Tilburg. Deze uitgebreide havens liggen allemaal aan de Maas of aan kanalen die rechtstreeks op de Maas aansluiten – een belangrijke waterweg in zowel de DutchFreight Corridors als de NSMED TEN-T Core Corridor. Elk van deze havens kampt met momenteel met capaciteitsbeperkingen en/of congestie of zal hier naar verwachting in de nabije toekomst mee te maken krijgen. Een upgrade van de afhandelingsfaciliteiten voor  binnenvaartvervoer zullen een toename van de modal shift van de weg naar de binnenvaart op de TEN-T Core mogelijk maken netwerk, evenals een grotere algehele efficiëntie en een aanzienlijk hogere vrachtoverslag via de waterwegen van het Rhombus-gebied (het ruitvormige IWW-transportsysteem dat Rotterdam-Nijmegen-Venlo-Luik-Antwerpen verbindt).

De uitdaging

De uitvoering en de administratieve verplichtingen van Europese subsidieregelingen zoals de CEF kunnen complex zijn in verband met de uitgebreide regelgeving die ermee gepaard gaat. Anderzijds zorgen externe invloeden, zoals de stikstofproblematiek, de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne ervoor dat er eventueel schuivingen plaatsvinden in het budget en de planning van het project. De uitdaging voor ffiqs is hierin om te zorgen dat de consortiumpartners – rekening houdend met de wet-en regelgeving –  optimaal gebruik maken van het beschikte subsidiebedrag.

De oplossing

Om de klant zo goed mogelijk te helpen is ffiqs intensief betrokken bij het project. We zitten de consortiumoverleggen voor, schakelen met zowel de partners als de subsidieverstrekker over de voortgang van het project, stellen de rapportages op en monitoren het budget en de planning.

Het resultaat

Beide projecten bevinden zich nog midden in de looptijd. ffiqs dient met haar expertise en ervaring in CEF regelingen als adviseur en sparringpartner voor de klant. En samen met het consortium is het doel van ffiqs het project succesvol af te ronden.

Meer weten over deze dienstverlening van ffiqs? Klik hier.
Meer weten over de Rhombus projecten? Klik hier.

signify-logo

“De professionele samenwerking met ffiqs, met hun sterke Europese reputatie is voor de Provincie Limburg, Topcorridors en Blueports van strategisch belang.” 

– Jan-Karel Konings, Provincie Limburg

Meer weten?

Benieuwd naar onze andere projecten? Neem snel een kijkje!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.