Aanvragers van NOW-1 subsidie krijgen nieuwe deadlines

Gepubliceerd op: 11 november 2021 /n Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2022

Goed nieuws voor bedrijven die een NOW-1 subsidie hebben aangevraagd. De deadlines voor het aanleveren van de bijbehorende verantwoording en verplichte accountants-/derdenverklaring zijn (opnieuw) aangepast. De eerdere termijnen bleken voor veel aanvragers onhaalbaar. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten en de nieuwe datums helder voor u op een rij.

Over de NOW-regeling en de NOW-1

De NOW-regeling is een van de belangrijkste Nederlandse corona-steunmaatregelen, en biedt werkgevers een ondersteunende loonkostensubsidie voor hun personeel. De naam NOW staat voor tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. De regeling werkt met verschillende tijdvakken (tranches), elk met eigen deadlines voor de aanvraag en verantwoording.

De NOW-1 heeft betrekking op het ‘loonkostentijdvak’ maart tot en met mei 2020. Werkgevers konden hiervoor in 2020 een subsidieaanvraag indienen bij UWV. Van die mogelijkheid werd gebruik gemaakt door 139.500 werkgevers. Na de aanvraag moesten zij nog een ‘verantwoording’ aanleveren en ter onderbouwing een accountants- of derdenverklaring (afhankelijk van de hoogte van het ontvangen voorschot en de vastgestelde subsidie).

Schuiven met deadlines

De deadline voor de definitieve vaststelling van NOW-1 aanvragen was oorspronkelijk bepaald op 29 juni 2021, en werd later verlengd naar 31 oktober 2021. Tot die datum konden aanvragers hun verantwoording aanleveren met de vereiste definitieve omzetverliescijfers. Maar… ook die nieuwe datum bleek problematisch. Bijna 9.500 werkgevers konden deze cijfers niet tijdig aanleveren. Daarom krijgen ze nu nog een laatste keer uitstel. Met als nieuwe deadline: 9 januari 2022.

Over de accountantsverklaring/derdenverklaring

Hoe zit het dan met het aanleveren van de vereiste accountants- of derdenverklaring bij de NOW-1 subsidie? Bekend was al dat de deadline van 31 oktober 2021 daarvoor te krap zou worden, en daarom was dit al eerder verruimd (tot 14 weken na het indienen van de definitieve omzetverliescijfers). Die termijn wordt nu (samen met de nieuwe datum voor de omzetverliescijfers) verruimd, en krijgt als nieuwe deadline: 6 februari 2022. Dit biedt werkgevers dus wat extra tijd om de verplichte verklaring te laten opstellen door hun accountant of deskundige.

Ten slotte is ook bij ingediende NOW-2 aanvragen sprake van een nieuwe deadline: het aanleveren van de bijbehorende accountants- of derdenverklaringen was eigenlijk mogelijk tot en met 5 januari 2022. Die datum is inmiddels verlengd en wordt nu: 31 maart 2022.

Gerelateerde nieuwsberichten

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.