Staatssteuntoets
Is uw project of subsidie staatssteunproof?
De EU verbiedt staatssteun. Wat betekent dat voor u?
Overheden die steunmaatregelen aanbieden en uitvoeren, zijn verantwoordelijk voor de naleving van het staatssteunverbod. Heeft uw organisatie overheidssteun ontvangen, dan draagt u het risico van eventuele terugvordering. Het is daarom belangrijk dat zowel overheid als de onderneming controleert of een subsidie staatssteunproof is. Daarbij geldt de vuistregel: hoe eerder, hoe beter. Met een staatssteuntoets checkt ffiqs of uw project voldoet aan de staatssteunregels.

Advies over staatssteun
Bij het ontwikkelen en financieren van projecten zoeken bedrijven, organisaties en overheden elkaar geregeld op. In hun enthousiasme over de samenwerking en de inhoud van het project, zien we dat zij het staatssteunaspect vaak pas in een (te) laat stadium signaleren. Een toets aan het staatssteunverbod vergt aanpassingen in de voorgenomen of al overeengekomen subsidieprojecten. Dit is een kostbare situatie die u kunt voorkomen door hier eerder alert op te zijn.
Wanneer een staatssteuntoets?
U kunt een staatssteuntoets het beste in een zo vroeg mogelijk stadium uitvoeren. Bent u van plan een subsidie aan te vragen of te verlenen, dan raden wij u aan contact op te nemen met één van onze specialisten. Zij denken mee en adviseren over de juiste positionering van het project, de daarbinnen uitgevoerde activiteiten en gemaakte kosten. Ook kunt u onze experts inschakelen voor een review of second opinion. Zij werpen dan een laatste blik op de staatssteunparagraaf, geven daarbij een expertopinie op het project en mogelijke verbeterpunten.
De-minimisverklaring
Een de-minimisverklaring heeft alles te maken met het verbod op staatssteun. Overheden mogen geen subsidies verstrekken als dat zorgt voor concurrentievervalsing op de Europese markt. In een de-minimisverklaring geeft u, als gesteunde onderneming, de de-minimissteun weer die u in de voorgaande twee belastingjaren heeft ontvangen.

Staatssteunadvies voorkomt kosten en zelfs boetes
ffiqs werkt met juristen die zijn gespecialiseerd in het Europese staatssteunrecht. Samen met hen voeren wij jaarlijks tientallen toetsen uit bij de indiening van projecten. Per projectpartner en zelfs per projectactiviteit onderzoeken wij in hoeverre sprake is van een markt die door de steun dreigt te ‘vervalsen’. Daarbij stellen wij vragen als:
Valt de activiteit binnen een of meer vrijstellingen van de EU?
Moet u een de-minimisverklaring ondertekenen?
Voldoet u aan de maximale steunintensiteit?
Passen de projectkosten binnen de opgegeven vrijstellingen?
Is er sprake van een wijziging in het project, het consortium of bij een van de partners?
Deze uitvoerige, project-specifieke check maakt duidelijk of het project voldoet aan de staatssteunregels. Hiermee voorkomt u niet alleen extra kosten, maar ook boetes.
Laatste nieuws
Download the Horizon Europe magazine and create a funding strategy with impact
The PNO Group, of which ffiqs is a part, has created an online magazine about the Horizon Europe programme. The magazine offers a detailed overview of all programme components, as well as practical looks at topics as gender equality, impact and how to successfully...
Duo interview: Lisa Markerink en Marc van de Ven
Lisa Markerink en Marc van de Ven zijn allebei compliance consultant bij ffiqs. Ze werken al een tijdje samen, maar hebben elkaar niet vaak gezien doordat ze veel vanuit huis hebben gewerkt de afgelopen maanden. Om elkaar beter te leren kennen zijn ze samen een kop...
Aanvragers van NOW-1 subsidie krijgen nieuwe deadlines
Goed nieuws voor bedrijven die een NOW-1 subsidie hebben aangevraagd. De deadlines voor het aanleveren van de bijbehorende verantwoording en verplichte accountants-/derdenverklaring zijn (opnieuw) aangepast. De eerdere termijnen bleken voor veel aanvragers onhaalbaar....
Meer weten over staatssteuntoets?
Wilt u meer weten over staatssteuntoets? Neem contact op met één van onze specialisten via onderstaand contactformulier.