Staatssteuntoets

Is uw project of subsidie staatssteunproof?

De EU verbiedt staatssteun. Wat betekent dat voor u?

Overheden die steunmaatregelen aanbieden en uitvoeren, zijn verantwoordelijk voor de naleving van het staatssteunverbod. Heeft uw organisatie overheidssteun ontvangen, dan draagt u het risico van eventuele terugvordering. Het is daarom belangrijk dat zowel overheid als de onderneming controleert of een subsidie staatssteunproof is. Daarbij geldt de vuistregel: hoe eerder, hoe beter. Met een staatssteuntoets checkt ffiqs of uw project voldoet aan de staatssteunregels.

staatssteuntoets-dienst

Advies over staatssteun

Bij het ontwikkelen en financieren van projecten zoeken bedrijven, organisaties en overheden elkaar geregeld op. In hun enthousiasme over de samenwerking en de inhoud van het project, zien we dat zij het staatssteunaspect vaak pas in een (te) laat stadium signaleren. Een toets aan het staatssteunverbod vergt aanpassingen in de voorgenomen of al overeengekomen subsidieprojecten. Dit is een kostbare situatie die u kunt voorkomen door hier eerder alert op te zijn.

Wanneer een staatssteuntoets?

U kunt een staatssteuntoets het beste in een zo vroeg mogelijk stadium uitvoeren. Bent u van plan een subsidie aan te vragen of te verlenen, dan raden wij u aan contact op te nemen met één van onze specialisten. Zij denken mee en adviseren over de juiste positionering van het project, de daarbinnen uitgevoerde activiteiten en gemaakte kosten. Ook kunt u onze experts inschakelen voor een review of second opinion. Zij werpen dan een laatste blik op de staatssteunparagraaf, geven daarbij een expertopinie op het project en mogelijke verbeterpunten.

De-minimisverklaring

Een de-minimisverklaring heeft alles te maken met het verbod op staatssteun. Overheden mogen geen subsidies verstrekken als dat zorgt voor concurrentievervalsing op de Europese markt. In een de-minimisverklaring geeft u, als gesteunde onderneming, de de-minimissteun weer die u in de voorgaande twee belastingjaren heeft ontvangen.

staatssteuntoets-dienst

Staatssteunadvies voorkomt kosten en zelfs boetes

ffiqs werkt met juristen die zijn gespecialiseerd in het Europese staatssteunrecht. Samen met hen voeren wij jaarlijks tientallen toetsen uit bij de indiening van projecten. Per projectpartner en zelfs per projectactiviteit onderzoeken wij in hoeverre sprake is van een markt die door de steun dreigt te ‘vervalsen’. Daarbij stellen wij vragen als:

Z

Valt de activiteit binnen een of meer vrijstellingen van de EU?

Z

Moet u een de-minimisverklaring ondertekenen?

Z

Voldoet u aan de maximale steunintensiteit?

Z

Passen de projectkosten binnen de opgegeven vrijstellingen?

Z

Is er sprake van een wijziging in het project, het consortium of bij een van de partners?

Deze uitvoerige, project-specifieke check maakt duidelijk of het project voldoet aan de staatssteunregels. Hiermee voorkomt u niet alleen extra kosten, maar ook boetes.

Laatste nieuws

Meer weten over staatssteuntoets?

Wilt u meer weten over staatssteuntoets? Neem contact op met één van onze specialisten via onderstaand contactformulier.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.